Blog


Breng het paradijs naar je achtertuin

Met een kleurrijke Balinese parasol in de tuin lijkt het net alsof je weer even op het strand bent.

 

En met zijn romantische look en trendy Bohemian sfeer, leeft jouw

terras of balkon meteen weer op.

 

Op Bali wordt deze parasol bij onder andere tempels geplaatst, voor geluk en bescherming. 

 

De Balinese parasol wordt met de hand gemaakt en gedecoreerd met allerlei franjes en belletjes. Dankzij deze versiering voeg je een fijne sfeer toe aan je tuin of balkon.

 

Bekijk hier onze verschillende parasols.


Like dit blogartikel op facebook:

Winnaar van onze wedstrijd is gekend

Like, share en win, wedstrijd Sfeer & Smaak, win het volledige pakket van Brynxz

En we hebben een winnaar!!!!!

 

We willen iedereen bedanken voor het vele delen en alle superleuke reacties.

Zo leuk dat we binnenkort opnieuw een like & share actie houden. Hou onze facebookpagina in de gaten.

 

Benieuwd naar de winnaar?

Kijk dan snel op onze facebookpagina.

 

Pure nostalgie: ambachtelijke advocaat

Het motto van "het geel genot" is dat een potje advocaat pure nostalgie is, en niet mag worden vergeten.

Het blijft een lekkernij uit grootmoeders tijd.

 

Bij het aankopen van een stukje grond achter hun huis waren 4 kippen de eerste inwoners maar nu na twee jaar is deze uitgegroeid tot een hele grote kippenfamilie.

 

Kippen zijn altijd hun passie geweest en daarom dat zij, Christophe en Anne uit Sint Katherina Lombeek, met hun eitjes vandaag het gele potje genot aan jullie willen voorstellen.

 

 

Door een uit de hand gelopen hobby werd het een passie om op ambachtelijke wijze advocaat op de markt te brengen in een nieuw jasje. Het gele potje genot die steeds bij de grootouders in de koelkast stond.

 

Momenteel zijn er bij Sfeer & Smaak 4 verschillende potjes te verkrijgen:

 

- Traditionele advocaat 228 ml.

- Klein potje traditionele advocaat 42 ml.

- Advocaat met amaretto 228 ml.

- Klein potje advocaat met amaretto 42 ml.

 

Deze smaken zijn heel verrassend en zijn allemaal gemaakt zonder kleurstoffen en bewaarmiddelen.

Like dit blogartikel op facebook:

DIY Een kurkenkrans maken

DIY een kurkenkrans maken

Met weinig geld kan je al een mooie en stoere krans maken.

 

Hoe je dit doet, zie je hieronder:

 

Wat heb je nodig?

  • Een strokrans van 30 cm diameter (vb van de Action).
  • Een stuk stoere koord.
  • Een lijmpistool met lijmpatronen.
  • (Heel) veel wijnkurken (zorg er wel voor dat je de plastiek kurken ervan tussen haalt).
  • En nee, deze hebben we niet allemaal zelf uitgedronken :-)
DIY een kurkenkrans maken
Eerst knoop je het koord rond de krans.
DIY een kurkenkrans maken
Dan begin je met de eerste twee lagen kurken horizontaal naast elkaar te lijmen. 1 laag langs de binnenkant en 1 laag langs de buitenkant.

DIY een kurkenkrans maken
Daarna vul je de andere rijen aan.
DIY een kurkenkrans maken
Rij per rij blijven opvullen.

DIY een kurkenkrans maken
Als alle rijen gedaan zijn, lijmen we op deze rijen nog kris kras kurken.
DIY een kurkenkrans maken

Tevreden met het resultaat?

 

Dan heeft deze kurkenkrans nu wel een plaatsje aan je muur verdiend.

 

Veel plezier ermee!

Like dit blogartikel op facebook:

Biercultuur bekroond

De Belgen zelf wisten het al langer, maar nu is het ook door Unesco bevestigd: ‘Bier behoort tot de Belgische identiteit’.

 

Voor ons Belgen is bier meer dan een pint vol met gerstenat.

 

We zijn trots op ons bier, en dat wordt nu bekroond met de titel cultureel erfgoed van heel het land!

 

Bekijk hier alvast ons aanbod Vlaams-Brabantse streekbieren.

Veel van de verschillende Belgische bieren hebben een lokale oorsprong.

 

Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting.

 

Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië.

 

Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen.

 

Wij, bij Sfeer & Smaak, hebben er alvast voor gekozen ons aanbod Vlaams-Brabantse streekbieren nog verder uit te breiden.

Like dit blogartikel op facebook:

Zelf mosballen maken

zelf mosballen maken door Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

De herfst is de ideale periode om een mooie boswandeling te maken.

 

Tijdens zo’n herfstwandeling vind je mooie natuurlijke spulletjes die je kan gebruiken als decoratie: o.a. dennenappels, kastanjes, beukennootjes, bladeren en takken...

 

....maar ook mos! En hiermee kan je heel goedkoop mosballen maken. 

Hoe je dit doet, zie je hieronder:

 

Wat heb je nodig?

 

  • Krantenpapier
  • Plakband
  • Ijzerdraad of spuitlijm (deze komt van de Action)
  • Mos ... ik heb deze keer de gemakkelijke manier gekozen en een bakje mos gekocht ;-)

 

Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
Benodigdheden: krantenpapier, plakband, ijzerdraad of spuitlijm, mos.
Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
Het krantenpapier prop je op tot ballen.
Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
Nadien doe je er de tape rond.

Dan leg je er het mos rond. Nu heb je twee manieren om het mos vast te maken:

 

 

Eerste manier: met ijzerdraad: De ijzerdraad eerst vastprikken in de bal en 1 keer er rond draaien. Dan het mos er rond doen en langs de verschillende kanten vastdraaien met de ijzerdraad.

Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
De ijzerdraad eerst vastprikken in de bal en 1 keer er rond draaien.
Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
Dan het mos er rond doen en langs de verschillende kanten vastdraaien met de ijzerdraad.

Tweede manier: met spuitlijm: De bal inspuiten met de spuitlijm en onmiddellijk het mos er rond leggen.

Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
De bal inspuiten met spuitlijm.
Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
Het mos er rond leggen en lichtjes aandrukken.

Ik vind het mooi als je ze in verschillende afmetingen in een schaal legt.

Daarna nog een kaarsje erbij en het is weer heel gezellig ’s avonds.

Zelf mosballen maken op www.sfeersmaak.be
De mosballen in een houten schaal.

Like dit blogartikel op facebook:

Het dadeltakken seizoen is begonnen

Dadeltakken verse of ingedroogde bij Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

Dadeltakken zijn niet weg te denken uit een landelijk interieur.

 

Ze worden geoogst in de maanden september tot december, dan hebben ze hun verse groene kleur.

 

Nadien drogen ze mooi donkerpaars/grijs in. Hierdoor heb je er nog jarenlang plezier van.

Dadeltakken verse of ingedroogde bij Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

De dadeltakken die wij verkopen komen uit Italië of ze kunnen soms ook uit Spanje komen.

 

Ze zijn heel mooi gecombineerd met een stenen of houten kruik, in een schaal, in een olijfbak,… . Maar je kan ze bijvoorbeeld ook ophangen of een mooie krans van maken. Als je een zwaardere tak neemt, ligt deze heel mooi bovenop een hoge kast.

 

We verkopen de takken per kg. Mocht je graag een zwaardere tak willen (bijvoorbeeld van 3kg), dan kunnen we deze voor jou bestellen.

 

Bestel hier de verse dadeltakken.

 

Like dit blogartikel op facebook:

Hof ter Vrijlegem: koolzaadproducten

Producten van Hof ter Vrijlegem te verkrijgen bij Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

In Vrijlegem, gehucht van Mollem (deelgemeente van Asse), vind je boerderij "Hof ter Vrijlegem".

 

Hier produceren ze allerlei koolzaadproducten. Dit met het koolzaad van hun eigen velden.

 

 

 

Naast al deze bedrijvigheid baat de familie Saerens er ook een B&B (Hof ter Vrijlegem****) met 8 kamers uit.

 

Op onze website www.sfeersmaak.be kan u onder andere de volgende producten terugvinden (klik op de producten voor meer info).

De streek in de buurt van Hof ter Vrijlegem biedt tal van wandelpaden en fietsroutes aan, die je leiden langs prachtige stukjes natuur en pittoreske dorpjes en gehuchten.

 

Dus, als je eens de batterijen wil opladen.......

 

B&B Hof ter Vrijlegem

Boven Vrijlegem 41

1730 Mollem

www.hoftervrijlegem.com

 

 

Tenslotte nog een 2-tal receptjes met de koolzaadproducten:

 

Recept: Koolzaadpesto

 

Nodig:

 

·         1 kopje gepeld koolzaad

·         4 kopjes verse basilicumblaadjes

·         2 teentjes knoflook

·         1 kopje geraspte parmezaanse kaas

·         1 kopje koolzaadolie

 

Aan de slag:

 

·         spreidt het gepelde koolzaad uit over een bakplaat en laat ze onder de grill           in de oven licht bruin kleuren (5 à 10 minuten)

·         mix de koolzaadkernen, de basilicumblaadjes, de knoflook en de                                   parmezaanse kaas

·         meng er zachtjes de koolzaadolie onder

·         breng verder op smaak met een snuifje peper en zout. 

 

Recept: Koolzaadbrood

 

Nodig:

 

·         500 g witte tarwebloem

·         ongeveer 300 ml lauw water

·         30 g verse gist

·         30 g gepeld koolzaad

·         een scheut koolzaadolie

·         snufje zout

 

Aan de slag:

 

·         doe de bloem op een proper werkvlak

·         maak in het midden een kuiltje en giet daarin de gist die in lauw water is                 opgelost

·         strooi het zout op de buitenranden van het kuiltje

·         vermeng alles tot een veerkrachtig deeg

·         voeg de koolzaadolie toe

·         laat het op een tochtvrije plaats rijzen tot de massa ongeveer verdubbeld is

·         kneed het deeg voor een tweede keer en laat het opnieuw rijzen

·         dompel de bodem van het vochtige deeg voor het de oven in gaat in een                   laagje gepeld koolzaad zodat die lichtjes geroosterd worden tijdens het                   bakken.

·         bak op 220 graden gedurende 40 à 45 min

 

Like dit blogartikel op facebook:

Hoe onderhoud je een schapenvacht?

Ruime keuze schapenvachten bij Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

Wol en leder zijn van nature zelfreinigend en breken de meeste stoffen van nature af. Het bestaat voor 100% uit eiwitten en is daardoor geen voedingsbodem voor bacteriën en virussen.

 

 

 

Regelmatig uitkloppen en laten luchten is meestal voldoende om uw vacht schoon, soepel en fris te houden.

Ruime keuze schapenvachten bij Sfeer & Smaak, landelijke decoratie en streekproducten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7 onderhoudstips:

  1. De vacht kunt u buiten hangen in de mist of in de sneeuw leggen en vervolgens uitkloppen.
  2. Na een tijdje kan de vacht wat vervilten, om de vacht weer mooi en zacht te krijgen kunt u de vacht kammen met een geschikte borstel. Hiervoor kunt u gebruik maken van een speciale borstel voor schapenvachten of een borstel voor langharige honden zonder bolletjes op de uiteinden (glansborstel)
  3. Met Tea Tree kun je de schapenvacht eventueel desinfecteren.
  4. Doe uw schapenvacht liever niet in de wasmachine of droger. Na het wassen kan de natuurlijke glans en soepelheid van uw vacht verminderen, doordat de natuurlijke wolvetten oplossen.
  5. Wilt u uw schapenvacht toch liever wel wassen, doe dan een handwas met bijvoorbeeld ossengalzeep.
  6. In de wasmachine alleen als bovenstaande methodes niet meer helpen: gebruik dan het wolwasprogramma (max 30 graden) en was met een schapenvel wasmiddel. Hier zit lanoline (wolvet) in, wat van nature ook in de schapenvacht zit.
  7. Ophangen om te drogen, niet in de droger of in de zon! Dit droogt de vacht uit.

        Zo kan je nog jaren genieten van een schapenvacht!

 

 

Klik hier om onze ruime keuze  schapenvachten te bekijken.

 

Belgin Ultra 13: Gin van eigen bodem

Belgin Ultra 13 te koop bij Sfeer en Smaak, landelijke decoratie en streekproducten Vlaams-Brabant
Belgin Ultra 13

The origin of Gin is Belgin

 

In tegenstelling tot wat door velen wordt aangenomen, vindt gin zijn oorsprong in de lage landen en vooral België.

 

We noemen onze gins BELGIN als een verwijzing naar de oorsprong van gin en de 500 jaar expertise in kruiden en het distileren die België heeft opgebouwd.

 

 BELGIN brengt de gin traditie terug naar België en heeft als ambitie om de toekomst van gin terug te brengen naar het land van oorsprong.

 

 Belgin Ultra 13 - The classic gin redefined

 

Belgin Ultra 13 is ambachtelijk gemaakt met een meesterlijke combinatie van de beste 13 zuivere en natuurlijke botanicals vanuit de ganse wereld inclusief fijn kruidige Belgische hops voor een perfecte smaak. Deze 13 fijne kruiden en specerijen worden gedistilleerd in  een traditionele Belgische koperen ‘alambiek’.

 

 

Gin-Tonic

 

Hoe maak je een perfecte gin-tonic?

 

Vul een High-ball of Collins-glas met ijsblokjes. Niet zomaar 1 of 2 ijsblokjes, heel het glas vullen (in elk geval tot 2/3e). Schenk over het ijs een maatje gin, ergens tussen de 45 en 60 ml. Top dit met tonic. Eigenlijk komt goede tonic uit een (eenpersoons) flesje, en mag de gast dit zelf naar eigen voorkeur bijschenken. Hierdoor komt er een geurexplosie los na de vermenging van de gin en tonic, waarin de kruiden en aroma’s van beiden je tegemoet komen zweven. Het flesje blijft staan, zodat dit bijgeschonken kan worden. Garneer het drankje af met een limoenpartje, welke je nog langs de rand van het glas kan halen om hier extra aroma achter te laten.

 

Welke gin, verhoudingen en balans

 

Smaken verschillen, daar zijn we inmiddels over uit. Verschillende gin’s zorgen ook voor verschillende gin-tonic’s. Dus de keuze is aan jou. Je kunt gaan voor een droge krachtige gin, een lichte soepele gin, een fruitige gin, een ‘nieuwe stijl’-gin met bijzondere kruiden en fruit: elke gin maakt weer een andere combinatie.

Hoeveel gin schenk je in een gin-tonic? Ook dit verschilt natuurlijk per persoon. Voor een goede balans is het wel aan te raden ergens tussen de 45 en 60 ml gin schenken. Zeker niet meer en zeker niet minder.

Belgin Ultra 13 te koop bij Sfeer en Smaak, landelijke decoratie en streekproducten Vlaams-Brabant

En waarom niet koken met Belgin Ultra 13?

 

Foodpairing. Deze gin mag zich profileren als streekproduct van Vlaams-Brabant. Daarom gaan we aan de slag met een ander streekproduct van deze regio, bloedworst ook wel zwarte pens of beuling genoemd. Een ander component in dit gerecht zijn Belgische peren. Deze verwerken we op 2 manieren. 1 x als frisse tartaar met sushi azijn, andermaal pocheren we de peer met verschillende botanicals uit deze gin.

 

 

 

 

 

Recept:

 

  • Bloedworst
  • panko
  • 2 Belgische peren
  • sushi azijn
  • suiker
  • schijfje gember
  • 1 kruidnagel
  • zeste limoen
  • 1/2 vanillestok
  • 2 jeneverbessen
  • 1 peul kardemom
  • 2 koriander bolletjes

Doen:

 

  • Zet 1/2 liter water op het vuur en voeg 1 el suiker toe.
  • Kneus de kardemom, jeneverbessen en koriander bolletjes in de vijzel.
  • Voeg deze samen met de gember, vanillestok, limoen zeste en kruidnagel toe aan het water.
  • Breng dit aan de kook, schil de peer, snij deze doormidden en leg ze in het water.
  • Laat 4 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat de peer afkoelen in het water.
  • Snij ondertussen de andere peer in fijne blokjes.
  • Voeg beetje sushi azijn en olijfolie toe, kruid met peper en zout.
  • Verwijder de vel van de bloedworst.
  • Bak voor de crumble 1/2 bloedworst in de pan en maal deze fijn met en houten lepel.
  • Voeg beetje panko toe en bak krokant, laat afkoelen op een vel keukenpapier.
  • Snij het andere stuk bloedworst in plakjes en bak deze kort aan in de pan.
  • Serveer de gebakken bloedworst met 2 structuren van peer en werk af met de crumble.

 

Klik hier om Belgin Ultra 13 te bekijken.

Welkom bij Sfeer en Smaak

Sfeer en Smaak landelijke decoratie
Sfeer en Smaak Vlaams-Brabantse streekproducten

Jarenlang ben ik gepassioneerd door de warme landelijke stijl.

 

Met trots stel ik u dan ook mijn webshop “Sfeer & Smaak” voor, waarbij ik deze passie met jullie wil delen.

 

Dit in combinatie met de pure, ambachtelijke en vooral lekkere Vlaams-Brabantse streekproducten die het plaatje compleet maken.

 

Op deze blog zal er regelmatig iets verschijnen over de verschillende producten en producenten zowel van de webshop “Sfeer” als van de webshop “Smaak”.

 

Ook zullen nieuwe of seizoensgebonden artikelen in de kijker staan.

 

Wekelijks ga ik op zoek naar nieuwe spullen, zodat een bezoekje aan de webshop altijd de moeite waard is.

 

Bent u op zoek naar een artikel dat wij nog niet verkopen in onze webshop? Wilt u meer foto’s of uitleg ontvangen van een artikel? Heeft u vragen over een uitverkocht artikel?

 

Mail of bel mij gerust: info@sfeersmaak.be of +32 (0)498391212.

 

Misschien kan ik voor u het betreffende artikel vinden of het uitverkochte artikel nabestellen.

 

Dan rest er mij nog één ding te zeggen……Ga gezellig zitten, leun achterover en neem een kijkje in mijn webshop. “Proef” de “sfeer”!!!

 

Groetjes,

Belinda