Kleur in je interieur

Het uitkiezen van de kleuren, die in je interieur passen, is niet altijd even gemakkelijk. Trends veranderen doorlopend, smaken verschillen en bovendien passen bij elke woning andere kleuren.

 

Hierbij enkele tips:

 

Kijk naar de lichtinval in de ruimte.

Komt er veel of weinig natuurlijk licht binnen?

Is de kamer op het noorden of het zuiden georiënteerd?

Noordelijk licht maakt de kleuren koeler.

Zuidelijk licht maakt ze warmer.

 

Kijk ook naar de functie van de ruimte.

Actieve ruimte (inkomhal, keuken,...) = dynamisch en alert. Dus koudere kleuren.

Passieve ruimte (slaapkamer, living) = vooral tot rust komen. Dus warmere kleuren.

De glansgraad van de verf.

Mat oogt warmer.

Glanzende afwerking van dezelfde kleur oogt kouder.

 

Kleurenpsychologie:

Elke kleur brengt een aantal typische facetten met zich mee.

 

Zo zal groen bijvoorbeeld vaak gebruikt worden in ruimtes waar gewerkt of gestudeerd wordt omdat deze kleur aanzet tot concentratie en evenwicht.

 

In een rode keuken wordt heel wat meer servies gebroken. Waarom? Omdat rood aanzet tot snelheid. Daarom gebruiken fastfoodketens vaak rood in hun interieur. Mensen worden erdoor aangetrokken maar willen even snel weer weg, wat ook de bedoeling is van zo een ketens.

Een overzichtje van een aantal kleuren in een interieur:

 

Rood: Kleur van passie, actie, gevaar. Rood springt in het oog en komt al snel dominant over. Spaarzaam mee omspringen is dus de boodschap. Een naar het noorden gerichte kamer kan donker en benauwd overkomen wanneer je ze rood verft.

 

Blauw: koude kleur die wordt geassocieerd met sereniteit en frisheid. Heeft een kalmerende invloed. Blauw is zeer gemakkelijk toe te passen omdat het overal bij past.

 

Geel: Doet denken aan de zon. Het is dan ook een krachtige kleur die stimuleert en energie geeft. Het maakt je vrolijk. Geel wordt gebruikt om donkere kamers op te fleuren, omdat geel het weinige licht dat binnenvalt goed reflecteert.

 

Oranje: Werkt stimulerend en verdrijft depressies. Het zet aan tot creativiteit, maar is niet zo opdringerig en opwindend als rood. Oranje heeft dezelfde eigenschappen als geel.

 

Groen: Staat voor hoop en groei. In een woonkamer brengt groen rust en evenwicht als je vermoeid of gestresseerd bent.

 

Paars: Oogt tegelijkertijd hedendaags en retro. Paars is een mengeling van blauw (koude kleur) en rood (warme kleur). In een noordelijke kamer zullen de koude karakteristieken overheersen (nl blauw), in een zuidelijke kamer de warme (nl rood).

 

Bruin: Is verfijnd en elegant. Staat voor veiligheid en comfort. Het is absoluut geen saaie kleur. Kan je combineren met de meeste andere kleuren.

 

Wit: weerkaatst het licht optimaal. Té wit kan na een tijd vermoeiend werken. Wit in combinatie met een andere kleur oogt fris en levendig. Het doet een kamer groter lijken.

 

Zwart: Mysterieuze kleur. Bij subtiel gebruik zorgt ze voor klassevolle accenten. Het geeft schaduw en slorpt het licht op. Het geeft een verkleinend effect van de kamer. Als accentkleur past het bij elke andere kleur. Maar naast rood creëer je spanning.

 

Laatste tips:

 

Hou je kleurkeuze rustig door gebruik van neutrale kleuren (bruin, grijs,...) in combinatie met kleuraccenten.

Gebruik geen spierwit als kleur maar kies voor een offwhite (tint van wit).

Werk in grote ruimtes met 2 of 3 verschillende tinten van 1 kleur.

Creëer een eenheid doorheen de ganse woning (gebruik niet in elke kamer een ander kleur = onrust).

 

Zo, en nu is het aan jullie.